donderdag 8 oktober 2015

Wie zijn de protagonisten?


Sjakie
Sjakie Stevens is een arm jongetje. Hij woont samen met zijn ouders en zijn vier grootouders in een klein huisje in dezelfde stad als de beroemde chocoladefabriek van Willie Wonka.

Willie Wonka
De uitvinder en eigenaar van de chocoladefabriek. In de boeken wordt Willy Wonka beschreven als een kwieke oudere heer in kostuum met hoge hoed en met een puntbaardje en lachrimpels om zijn kwieke ogen, die voortdurend rondkijken en niets lijken te ontgaan. Hij gedraagt zich enigszins kinderlijk en houdt zielsveel van zijn fabriek en zijn uitvindingen.
Caspar Slok (Augustus Gloop)
Een jongen die alleen maar aan eten en snoepen denkt en daardoor moddervet is geworden. Dat hij een Gouden Toegangskaart heeft is niet zo gek: omdat hij zo veel repen eet, maakt hij er meer kans op. In de boeken staat niets over zijn herkomst, maar in beide films komt hij uit Duitsland.
Violet Beauderest (Violet Beauregarde)
Een meisje dat voortdurend kauwgom kauwt. Het eerste wat opvalt aan haar zijn haar kaken, die machinaal op en neer gaan. Nooit zul je haar zonder kauwgum aantreffen: dat kan ze niet aan. Ook is ze competitief: zo zag ze de Gouden Toegangskaart als een 'prijs' die ze kon winnen en hield ze een wedstrijd kauwgomkauwen met haar vriendin Cornelia. In de film uit 2005 wordt meer nadruk gelegd op haar competitieve gedrag: ze is hier ook arrogant en egocentrisch en is geobsedeerd door het winnen van welke wedstrijd dan ook. In de boeken wordt er over haar herkomst niets gezegd, maar in de films komt ze uit de Verenigde Staten.

Veruca Peper (Veruca Salt)
Een verwend meisje dat alles krijgt wat ze wil van haar rijke pappie, een fabriekseigenaar die zijn werknemers alleen maar repen liet kopen en openen omdat Veruca zo graag een Gouden Toegangskaart wilde. Anders lag ze de hele avond op de grond te huilen. De naam Veruca Salt betekent 'wrattenzout', terwijl het meisje Veruca net als wratten een voortdurende ergernis is. Dankbaarheid staat niet in haar woordenboek, ze is erg verwaand.
Joris Teevee (Mike Teavee)
Een jongen die verslaafd is aan televisiekijken, dag en nacht. Slechts voor het bezoek aan de chocoladefabriek komt hij achter het scherm vandaan. Hij is agressief en gewelddadig door het vele televisiegeweld waaraan hij is blootgesteld, maar ook een betweter die het voortdurend beter meent te weten dan Wonka. Mike haalt wetenschappelijke argumenten aan terwijl Wonka's werk gebaseerd is op verbeelding. Wonka reageert met de opmerking dat Mike niet zo moet mompelen omdat hij er niets van verstaat. In de boeken wordt zijn nationaliteit niet aangegeven, maar in de films komt hij uit de Verenigde Staten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten