donderdag 8 oktober 2015

Waar gaat het verhaal over?

Waar gaat het verhaal over?

KORT
Willie Wonka is de grootste uitvinder en fabrikant van chocolade en ander lekkers. Hij heeft om vijf willekeurige repen een gouden wikkel gedaan. De vinders mogen de fabriek bezichtigen. De eerste vier winnaars zijn allemaal onhebbelijke kinderen. Tijdens de rondgang krijgen zij een bedrijfsongeval dat aan hen zelf te wijten is. De laatste wikkel is gevonden door Sjakie Stevens. De familie Stevens is zo arm dat ze echt honger lijden. Maar ze zijn heel enthousiast over de fabriek. Samen met opa Jacob beleeft Sjakie de heerlijkste dag van zijn leven. De intrige is heel onverwacht en vol humor. Het verhaal blijft uitnodigen tot lezen met veel dialoog, grappige tegenspraken, woordspel binnen de liederen van de Oempe Loempa. 

LANG
Sjakie Stevens (Engelse naam Charlie Bucket) is een arm jongetje. Hij woont samen met zijn ouders en zijn vier grootouders in een klein huisje in dezelfde stad als de beroemde chocoladefabriek van Willy Wonka. Willy Wonka staat bekend als de beste producent ter wereld van chocola en ander snoepgoed. Hij heeft dingen uitgevonden die nog niemand had kunnen maken, zoals ijs dat nooit smelt of kauwgom die nooit zijn smaak verliest. Zijn fabriek is echter gehuld in mysteries. Al jaren heeft Wonka zich niet in het openbaar vertoond en in zijn fabriek lijken geen mensen te werken want de deuren zijn altijd gesloten. Sterker nog: alle arbeiders zijn lang geleden ontslagen wegensbedrijfsspionage van concurrenten. Toch produceert de fabriek het heerlijkste snoepgoed.
Op een dag wordt een wedstrijd uitgeschreven. In vijf van de chocoladerepen van Wonka bevindt zich een Gouden Toegangskaart. De vijf kinderen die zo'n kaart vinden, mogen de fabriek bezoeken. Bovendien krijgen de winnaars van de Gouden Toegangskaart ieder levenslang gratis snoepgoed van Willy Wonka. Sjakie wil graag de Gouden Toegangskaart winnen, omdat hij de fabriek van Willy Wonka maar al te graag van binnen wil zien, maar zijn ouders zijn erg arm en kunnen zich geen chocolade permitteren, afgezien van een reep voor Sjakies verjaardag. Hij wordt gauw jarig en krijgt inderdaad een Wonka-reep, maar wint niet. Zijn ene grootvader geeft hem geld om er nog een te kopen, maar hij wint weer niet.
De situatie verslechtert als vader Stevens zijn baan kwijtraakt en de stad zucht onder een ijskoude sneeuwstorm. De familie begint langzaam te verhongeren en vooral Sjakie is er erg aan toe. Als hij op straat een tientje vindt, besluit hij nog een reep te kopen om wat te eten te hebben, en de rest van het geld aan zijn moeder te geven. De reep is binnen een halve minuut op en de nog altijd hongerige Sjakie besluit er nog een te kopen. Daar zit de laatste Gouden Toegangskaart in! Nu mag hij een bezoek brengen aan de fabriek, samen met vier andere kinderen die al eerder een Gouden Toegangskaart hadden gevonden:

In de fabriek gebeuren er verschillende dingen met de bezoekers, maar door hun eigen schuld.
KInderen veranderen in bosbessen, een meisje wordt aangevallen door eekhoorns die in de fabriek werken, iemand valt in de chocoladerivier, nog iemand wordt zo flexibel als kauwgum, enz.


Sjakie, die bescheiden is, blijft alleen over. Willy Wonka onthult aan hem de ware reden van de rondleiding: hij is op zoek naar een geschikte opvolger omdat hij zelf niet eeuwig door kan gaan met snoepproductie. Sjakie is volgens hem de perfecte kandidaat. Hij en zijn familie mogen in de fabriek wonen en zullen nooit meer honger hoeven te lijden. Sjakie, zijn opa en Willy Wonka vliegen met Wonka’s glazen lift dwars door het dak van Sjakies huis om de ouders en grootouders (met bed en al) op te halen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten